12
Sep
2017
3

Žuta

O bojama na filmu, ali i u životu

 

Prva misao i asocijacija kada se ugleda žuta je sunce, moćna životna energija. Bujanje života i emocija. Zato ona toliko moćno deluje na filmskom platnu i mora se pažljivo koristiti jer može skrenuti pažnju sa nečega što je prvobitno bilo u nameri da se istakne. Ona je vizuelno agresivna i to je jedan od razloga što se koristi za označavanje znakova upozorenja u saobraćaju.Kada je ugledamo, izgleda kao da nam se približava i zato je ona ugrađena u našu podsvest kao boja upozorenja.

Žuta je boja koja se najduže pamti, pokazala su istraživanja određenih američkih psihologa. Interesantano je mišljenje kako ova boja asocira na sreću i optimizam, a paralelno sa tim imamo mnogo primera na filmu kada je ona karakterisala opsesivno ponašanje. Od posesivnih bankara, izopačenih ljubavnika ili manijakalnih pripadnika siromašnih staleža, poput taksista. Žuta ponekad deluje kao vizuelni alarm koji nam svojom pojavom signalizira napetost, uznemirenost, te donosi drastične promene karaktera. Kada je intezivnije nijanse, njen agresivni karakter se svetlosnim rešenjima može prikazati kao opasnost ili nadolazeća pretnja.

Po svemu navedenom žuta se pokazala veoma svestranom. Jedan od načina da je kontrolišemo je njena desaturacija. Što je svetlija, zrači većom elegancijom i sofisticiranošću. Njena pastelnost, u kojoj je primetan uticaj bele boje, može dočarati nečiju nevinost ili bezbrižnost. Njena magičnost se dešava kada sunčeva intezivno žuta boja počinje svojim zalaskom da se transformiše u boju meda. Ova zlatna svetlost zajedno sa atmosferom smiraja dana, izduženih senki, deluje na posmatrača idilično i sanjivo.

Na prikazanoj fotografiji se najbolje vidi njena svestranost i dualnost karaktera koji je krasi.

Intezivna žuta će vas nagnati na uzbunu i pojačati pažnju. Smirujuća žuta će vas uljuljkati u tople misli i sećanja.

 

Aleksandar Livada

You may also like

grandepunto
„Grande Punto“ zaživeli san
LJubičasta
Zelena
Narandžasta

Leave a Reply