5
Sep
2017
3

Crvena

O bojama na filmu, ali i u životu

Crvena je kao vizuelni kofein. Može aktivirati ljudski libido, učiniti čoveka agresivnim, uznemirenim i kompulsivnim. U suštini, crvena boja može aktivirati svakojaka osećanja, čak neka skrivena ili podsvesna. Ona je moćna boja te nema moralni imperativ. Može dati moć dobrom, ali i lošem čoveku. Zbog njene sklonosti da je najpre vidimo, ponekad izgleda kao da nam se približava i može manipulativno delovati na naš osećaj za prostor. Čista i intezivna crvena boja ima vizuelno agresivan kvalitet, čineći prikazani prostor bližim i plićim nego što zapravo jeste.

Crvena može učiniti da neki objekti izgledaju brži nego što zapravo jesu, poput automobila. Intezivna crvena diže srčani pritisak na nivo uznemirenosti, ona je vizuelno bučna i uočljiva, te može izmamiti bes.  Ljudi koji personifikuju moć svojim društvenim položajem noseći ovu boju dodatno ističu ovu osobinu. Agresivna konotacija čiste crvene boje menja temperament zavisno od prikazane situacije odnosno njene upotrebe.  Kada boja treba da donese određenu toplinu, senzualnost ili strast u sceni, tada ona može biti oplemenjena narandžastim ili žutim nijansama. Crvena boja obogaćena crnom u nijansama vina burgundunca, uvek se „čita“ kao zrela, kraljevska i elegantna, jer prikazuje određenu sofisticiranost.

Dakle, može se zaključiti da svaka boja svojim karakterom može stvoriti određene kontradikcije, odnosno da njeno shvatanje u mnogome zavisi od situacije gde se ona pojavljuje.

semafor crveno svetlo

Da li crveno svetlo na semaforu u nama zaista izaziva nameru da se zaustavimo?

 

Aleksandar Livada

You may also like

grandepunto
„Grande Punto“ zaživeli san
LJubičasta
Zelena
Narandžasta

Leave a Reply