10
Oct
2017
2

LJubičasta

 O bojama na filmu, ali i u životu

 

Ova boja se najčešće povezuje sa pojavom nečega što se smatra neuobičajenim, mističnim, paranormalnim ili bestelesnim, a ređi su slučajevi kada se njome opisuje senzualnost. Mnogi naučnici koji se bave uticajem boja na ponašenje, smatraju da ljubičasta boja ne izaziva značajne efekte na ljudska psihička čula.

U ovakvim istraživanjima ljudi koji su učestvovali, često bi ljubičastu boju opisivali pridevom „kraljevska“. Razlog verovatno leži u činjenici da je ova boja među najnezastupljenijima u prirodi, pa se zbog toga može smatrati ekskluzivitetom koji zaslužuju da poseduju samo odabrani.

Dakle, može se zaključiti da ljubičasta boja inspiriše na stvaranje asocijacija koje nose uglavnom fizički predznak, a ređe psihološki ili emotivni. Svojom pojavom na filmu ova boja šalje signale da će se nešto ili neko transformisati. Na primer, akter u filmu noseći deo kostima ljubičaste boje verovatno najavljuje svoju skoriju smrt. Naravno ne treba sve bukvalno shvatati i tumačiti. Ukoliko se ova boja pojavi na ekranu, ne mora obavezno da znači da će neko umreti.

Ona može simbolički da predstavi gubitak nečijih snova, nadanja ili iluzija, kao i potencijalnu opasnost koja može određenog aktera da dovede u pogibeljni položaj. Ne koristi se uvek samo kostim ljubičaste boje kao simbolički prikaz karaktera, to može biti i deo scenografije kada npr. ljubičaste stepenice mogu simbolizovati put ka neizbežnom gubitku.

Interesantna i veoma atraktivna mogu biti svetlosna rešenja, pogotovo u mjuziklima, kada ljubičasta boja svetlosti svojim prisustvom oplemenjuje satiričnu muzičko-scensku tačku.

Na fotografiji u nastavku je prikaz interesantne situacije kada prikazani kontrast može izazvati dvojako tumačenje. Da li je svetlo na kraju tunela izlaz iz pogibelji ili prelaz u drugu dimenziju?

 

Aleksandar Livada

You may also like

grandepunto
„Grande Punto“ zaživeli san
Zelena
Narandžasta
Plava

Leave a Reply