19
Sep
2017
2

Plava

O bojama na filmu, ali i u životu

 

Plava deluje spokojno, tiho i pomalo rezervisano. Mirna, povučena, donosi neku prijatnu melanholiju sa sobom. Neka naučna istraživanja vezana za psihologiju boja, te njihov uticaj na ljude, pokazala su da oni koji borave u okruženju gde je primetan uticaj plave boje, postaju pasivniji i skloni preispitivanju. To je boja za razmišljanje, ne za delovanje.

Plava boja suštinski pokazuje nečiju nemoć. Često se koristila na filmu da prikaže prostore bezličnih birokratskih aparatčika, bezidejnih mislilaca ili skrajnutih ljudi sa margine društva, poput robijaša. Čelično plava i njena indigo nijansa su boje koje najmanje asociraju na senzualnost, a najviše se identifikuju sa intelektualnošću. U filmu ženski likovi koji se obično povezuju sa ovim bojama su guvernante ili mlade devojke, device.

Neki filmski autori su drugačiji pristup pri upotrebi plave boje manifestovali korišćenjem tirkizno plave koja je npr. delovala potpuno egzotično i vizuelno toplo u nekoj maloj i zabačenoj sredini ispunjenoj konzervativnošću ili nerazumevanjem. Zbog svoje sklonosti da deluje inertno, plava se retko koristi kao boja dominacije, osim u slučaju da svojim intenzivnim tonom signalizira nečiju hladnu odlučnost da dominira nad nekim drugim, npr. oca nad neposlušnim sinom.

Plava  može imati, naizgled, kontradiktorne osobine jer je „najhladnija“ u  spektru boja. Dakle, najmanja promena u njenom karakteru može izmeniti način njenog „čitanja“ i shvatanja, te ljudskog emotivnog ili psihološkog odgovora. Udela u tome verovatno ima naučna činjenica da je plava boja, prema statistikama, omiljena boja većine ljudi, koju manifestuju najčešće putem garderobe ili nakita, koji su najbolji pokazatelji nečijeg senzibiliteta i individualnosti. Ona je takođe razlog zašto moramo biti u potpunosti sigurni kada je izaberemo da bi izrazili neku vizuelnu simboliku, jer od toga zavisi odgovor koji eventualno očekujemo od strane publike.

Na fotografiji je primer očiglednog razloga u opreznoj upotrebi plave boje jer prikazuje dva kontrastna  prizora koja mogu izazvati različiti emotivni doživljaj.

plava2

 

Aleksandar Livada

You may also like

grandepunto
„Grande Punto“ zaživeli san
LJubičasta
Zelena
Narandžasta

Leave a Reply