3
Oct
2017
2

Zelena

O bojama na filmu, ali i u životu

Zelena boja zaista može otići iz jedne krajnosti u drugu. To je istovremeno boja koja pokazuje nešto zdravo, poput svežine biljki, ili pak prikazuje bolesti, poput pokvarenog mesa. Zelena u atmosferi signalizira polja niskog pritiska koja najavljuju tornado. Ona iskazuje zdravlje i vitalnost ili opasnost i propadanje.Činjenica je, dakle, da zelena boja manifestuje život u njegovim različitim formama.

Zelena boja može biti dobar alat za simboličko iskazivanje ironije u filmskim delima kada se npr. desi nečije ubistvo u dubokoj i gustoj džungli, na mestu gde jedan život buja u punoj snazi, drugi se gasi i nestaje. Dok u određenom slučaju zelena jabuka simbolizuje zdravlje i život, zelena tečnost može biti metafora za otrov. Ta simbolika se proširuje ponekad na prikaz „zagađenog“ društva, ogrezlog u bestidnost i korupciju, kada je scenografija, kostim i svetlo važan faktor u ovakvim slučajevima.

Različite su asocijacije koje zelena boja stvara kada je reč o ljudskom telu. Za nečije zelene oči se kaže : „Lepe su poput zelenog jezera“, dok se bolesno ljudsko telo obično prikazuje u zelenkastim nijansama. Kao i neka psihološka stanja poput zla i zavisti kada se kaže: „Pozeleneo je od muke!“.

Zbog prirodne ambivalentnosti zelene boje, važno je doneti pravilne odluke koju vrstu zelene boje upotrebiti, odnosno u određenoj sceni biti svestan činjenice da očekujemo pravilno tumačenje od strane filmske publike kao i njihov adekvatan odgovor. Od krucijalne je važnosti posedovati znanje te imati čistu i preciznu viziju onoga šta se želi prikazati, vodeći računa najviše o emotivnom i psihološkom kontekstu koji izaziva upotreba ove boje.

zelena boja2

Trava je zelene boje. Da li bi bez oklevanja seli na nju? Piće je zelene boje. Da li bi ste ga popili bez oklevanja?

 

Aleksandar Livada

You may also like

grandepunto
„Grande Punto“ zaživeli san
LJubičasta
Narandžasta
Plava

Leave a Reply