31
Jan
2017
4
FreelanceFest

Freedom is a freelance word for nothing left to lose

Videla žaba da se konj potikva, pa i ona digla nogu. Tako nekako bi se mogao definisati moj odlazak na Freelance fest, koji je održan u Domu omladine. Trodnevna „manifestacija“ posvećena isključivo tome kako da budeš sam svoj gazda, da zarađuješ novac, a ne trošiš ga na garderobu i frizuru, jer na posao ne ideš, i dress code kao takav ne postoji!

Oni koji često posećuju slične ivente, prijavljuju se na webinare i slično, možda bi i mogli da kažu nešto suvislo o svemu tome. Ja, koja sam se na takvom nečemu obrela prvi put, mogu da kažem da je sve to slatko, ali da me nisu iz mesta u momentu ubedili da postanem freelance-er.

Elem, imam posao, pa samim tim nisam toliko očajna i odlučna da tako dođem do novca i posla. Svoj posao volim, ali ne volim nove metode „ne/rada“ tog istog posla. Izgubio je smisao. E, da zaboravih reći da sam novinar i urednik, onog najskupljeg i najneisplativijeg segmenta programa, takozvanih vesti. Dugo to radim i vidim da velikih promena na bolje tu neće biti i otud moj odlazak na Freelance fest. Bila bih govno kada bih rekla da tamo ništa novo nisam saznala. Saznala sam npr. da postoji posao online assistant-a, ali sa nepreciznim podacima šta taj asistent zapravo radi. Precizan odgovor na to pitanje nisu dobili ni oni koji su pitali na glas, ne samo u sebi. Sabrala sam dva i dva i shvatila da su poslovi online assistant-a zapravo poslovi kojima realno svi mogu da se bave, jer ne traže konkretno znanje ni iz jedne oblasti. Ne morate biti programer, montažer, grafički dizajner ili developer. Dovoljno je da imate malo mozga i solidnu istrajnost da ipak naučite nešto novo. Kako čuh, neki od poslova ogledaju se u pronalaženju drugih kandidata koji će obavljati poslove za nekog trećeg koji se zove jednostavno „klijent“. Naravno sve se radi online i sve se radi od kuće. Postoje platforme za pronalaženje poslova, na kojima pronađete ono što vam odgovara, odnosno ono što realno možete da odradite. Ukoliko ste umešniji, onda ne tražite poslove online assistant-a već nešto mnogo konkretnije.

 

Kao što rekoh, nisu me ubedili da sutra promenim život, dam otkaz i postanem freelancer, ali da su mi zagolicali maštu – jesu. Mislim se ja, donekle umem da pišem, organizacija mi nije loša strana, nemam niti jednu specijalnu veštinu, znači idealna sam za online assistant-a. Mozga, vala, za to bar imam. Mogla bih tu pronaći i posao iz struke, pa možda lektorisati, prevoditi i raditi slične stvari. U svakom slučaju, zvezdano nebo, da ne kažem mrežno, prepuno je raznih mogućnosti, ali i raznih zamki. Na vama je da se opredelite. Ja još nisam, limbujem lagano. I smišljam……

You may also like

novinarstvo
Zanimanje u trećem padežu

Leave a Reply